Op.Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

  • Aliçetinkaya,Bulvarı No:17,YeniEfes Apt Kat:1 Alsancak-Konak-İzmir

  • 0232 463 23 63 0530 388 38 63

POLİKİSTİK OVER VE ADET DÜZENSİZLİĞİ

kadın hastalıkları , kadin hastalıklari


Polikistik Over ve Adet Düzensizliği:


Adet düzensizliği ve aşırı kilo alma, sivilcelerime , tüylenme,saç dökülmesi , gebe kalamama- kısırlık gibi şikayetlerle doktor a başvurular olmaktadır. Polikistik over sendromu (PCOS), üreme çağındaki kadınlarda şimdiye kadar belirsiz gelişim nedenleri ile en sık görülen endokrinopatidir. PCOS'UN etiyopatogenezinde, hastalarda uygulanan farmakoterapiyi arttırmada krom III tuzları (Cr) kullanma girişimlerinin bir göstergesi olan insülin direncinin rolü vurgulanır. Bu yaklaşımın yararlılığının ve etkinliğinin analizi, bu tezin doğrudan hedefiydi.


Hayvan testleri, kromun uygun glisemi ve insulinemi seviyesini korumasında etkinliğini doğruladı, plazma mikro elementlerin konsantrasyonlarının normalleştirilmesi ve aynı zamanda Cr seviyesi, insülin ve dehidroepiandrosteron (DHEA) arasında bir korelasyon bulundu. Yağ dokusunda 3β-hidroksisteroid dehidrojenaz ve 17β-hidroksisteroid dehidrojenaz ekspresyonunda bir azalma tespit edildi. Klinik çalışmalar, seyrek olmasına rağmen, krom ile takviye BMI ve glisemi kontrolünü değerlendiren parametreleri artırabilir ve yumurtlama ve düzenli menstruasyon şansını artırabileceğini göstermektedir


Bununla birlikte, çalışma protokollerinde az sayıda ve değişkenlik onları karşılaştırmayı çok zorlaştırıyor. Henüz incelenmemiş tamamen yeni bir konu, pcos'li hastalarda ruh hali bozukluklarının dengelenmesinde krom kullanma olasılığıdır. Şu anda, pcos hastalarında insülin direncinin tedavisinde ve önlenmesinde kromun standart olarak tanıtılması için yeterli kanıt bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bu yön açık kalır ve insülin direncinin tedavisi klinik uygulamada önemli bir sorundur.Tedavide hormonal dengesizliklerin giderilmesi ve insülin direncinin kırılması ideal kiloya ulaşım Ve adet döngüsünün düzene sokulması temeldir.